Een mooi en gezond gebit voor iedereen, dat is ons doel!

Vergoedingen

Wanneer eigen risico bij de tandarts?

Voor patiënten onder de 18 jaar is de mondzorg onderdeel van de basisverzekering (met uitzondering van kronen, bruggen, implantaten en beugels), maar geldt er geen eigen risico.

Voor patiënten vanaf 18 jaar zit de meeste mondzorg niet in de basisverzekering. Dat betekent dat de rekening van de tandarts niet onder het eigen risico uit de basisverzekering valt.

Bent je 18 jaar of ouder en maak je echter kosten voor die mondzorg die wél in de basisverzekering zit, dan valt dit wel onder het eigen risico.

Onder de basisverzekering valt bijvoorbeeld:

  • Bijzonder Tandheelkunde (tandheelkundige zorg voor patiënten met een ernstige aandoening of beperking),
  • Behandelingen bij de kaakchirurg
  • De volledige gebitsprothese (kunstgebit of klikgebit)
  • Reparaties aan en het opvullen van een volledige prothese

Volwassen patiënten die nog geen (andere) zorg hebben gekregen en die een beroep hebben gedaan op mondzorg uit de basisverzekering, betalen dus eerst het eigen risico. Ook als u al andere zorg heeft ontvangen, maar nog niet aan het maximumbedrag van het eigen risico zit, heeft dit gevolgen voor de kosten van een bezoek aan de tandarts of kaakchirurg.

(Wettelijke) eigen bijdrage

Het kan ook zijn dat een patiënt zorg gebruikt waarvoor een (wettelijke) eigen bijdrage geldt. De patiënt betaalt dan eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat daarna overblijft, telt mee voor het verplicht eigen risico en het vrijwillig eigen risico.

Voor een klikgebit in de onderkaak is de eigen bijdrage 10% (was € 125,-) voor de mesostructuur (steg, drukknoppen of magneten) en het klikgebit.
Voor een klikgebit in de bovenkaak is de eigen bijdrage 8% (was € 125,-) voor de mesostructuur (steg, drukknoppen of magneten) en het klikgebit.
Voor een tegelijkertijd vervaardigd klikgebit in de ene kaak en kunstgebit in de andere kaak (code J50) is de eigen bijdrage 17%.

Betreft het een factuur van een volledige prothese (kunstgebit), dan komt op het eigen risico nog eens een wettelijke eigen bijdrage van 25% (Sommige zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid dit in een aanvullende verzekering te verzekeren). Dit geldt voor een volledige prothese per kaak.

Voor reparaties en het opvullen van een volledig kunstgebit geldt een verplichte eigen bijdrage van 10%.

Aanvullend verzekeren

Ben je ouder dan 18 jaar, dan kun je ervoor kiezen om je aanvullend te verzekeren voor de tandarts. De voorwaarden van deze verzekeringen kunnen verschillen per verzekeraar en per pakket.

Roer Mondzorg

Schepersweg 2
6049 CV Herten
Nederland

Tandartspraktijk Postert

Hoofdstraat 180
6061 CH Posterholt
Nederland

Inschrijven

We kijken er naar uit om u te mogen helpen!

Geboortedatum:
Geslacht:

Inschrijven

We kijken er naar uit om u te mogen helpen!
Geboortedatum:
Geslacht: